De bloei van Strawies

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

Het begon allemaal een jaar geleden toen de broers Bas (18) en Simon (24) op een verre reis in Australië. Een simpel kerstcadeau bracht de studenten op het idee om metalen rietjes te verkopen. 

Het duurde niet lang tot de broers tot actie overgingen. In November 2019 brachten ze een bezoekje aan de KVK om Strawies in te schrijven. De vrouw die de inschrijving verzorgde vroeg nog: “Weet je zeker dat dit 50 euro inschrijfkosten waard is?” De broers lieten zich niet van de wijs brengen en konden er de lol wel van inzien. Nu een half jaar later krijgt Strawies voet aan de grond.

Inspiratie in deze crisis

Aan het begin van de corona crisis hebben de broers opeens veel tijd over. Voor beide jongens stopt het voetbal en hebben ze geen anderhalf uur reistijd van huis naar school elke dag. “Ja van die tijd hebben we nuttig gebruik gemaakt. Helaas hoorden we vlak daarna dat de horeca ook moest sluiten en dat was een flinke tegenslag. Het oorspronkelijke idee was namelijk om eerst de horeca aan duurzame rietjes te helpen”, vertelt Simon. “We werden gedwongen om daar een paar maanden mee te wachten, maar daar maken we nu een grote slag mee”, zegt Bas.

Horeca

 “We werken nu samen met verschillende restaurants en cafés in Amersfoort”, vertelt Simon. Bij horecagasten vallen de rietjes in goede aarde. “We krijgen zoveel positieve reacties”, aldus Bas. Voor restaurants zijn metalen rietjes een sterk alternatief. Op jaarbasis besparen horeca-ondernemers al snel honderden euro’s. Bij een gebruik van honderd rietjes per dag, geef je al snel 600 euro uit op jaarbasis. Met Strawies is dit 400% goedkoper.

Pilotonderzoek

Ondertussen timmeren de gebroeders hard aan de weg in de gehandicaptenzorg. “Hulpbehoevende gebruiken wel tientallen rietjes per dag”, zegt Bas. “Veel mensen daar zijn op zoek naar een beter alternatief. Daarom starten we volgende week een pilotstudie in een woonomgeving met 30 mensen.”

Sprout top 25 jonge ondernemingen

De broers kunnen aardig overweg met computers. Simon doet namelijk een master in ‘Information sciences’ en Bas doet een bachelor ‘Hbo-ICT’. Aan het bouwen van de website beleven ze een hoop plezier. “Toch is de website slecht maar een onderdeel van het geheel”, zegt Simon. Volgens de jongens is naambekendheid namelijk “the key”. 

Ze begonnen met een netwerk opbouwen via social media. Eerst wisten alleen familie en vrienden hun bedrijf te vinden, maar op een gegeven moment kreeg Strawies aandacht van het AD en De Ondernemer. Die aandacht bleef niet onopgemerkt. Zo is Bas in de Duurzame Jonge 100 gekomen en is Strawies in de top 25 jonge ondernemingen van Sprout doorgedrongen.

Genieten van ondernemen

Het ondernemen zit in de genen van de jongens. Ze komen uit een gezin van 13, waarvan zes van de negen jongens broers ondernemers zijn. “Je kan er wel uit concluderen dat we graag de touwtjes in eigen handen houden”, zegt Bas. Simon voegt eraan toe, “Zo kan ik mijn ideeën uitvoeren zoals ik het voor me zie”.

Het toekomstbeeld

Nu de horeca weer open is gaat Strawies zich daar vol op richten. “We krijgen nu veel positieve feedback uit die hoek. De aanvragen komen snel binnen” vertelt Bas. Een nieuw rietjes speciaal voor lage glazen en cocktails gaf Strawies een extra boost. Simon lacht en grapt, “Als we zo doorgaan stapt zelfs McDonalds over op een herbruikbaar alternatief voor plastic rietjes.”

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

1 reactie op “De bloei van Strawies”

  1. Misschien nog een tip qua doelgroep, maar misschien wel lastiger te bereiken; mensen die een kaakcorrectie operatie moeten ondergaan. Zij lopen dan ook bij de kaakchirurg in ziekenhuis én hun Orthodontist (jong en oud).

    Succes in ieder geval met jullie bedrijf!!

    Vriendelijke groet,

    Margot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares