Hoe maak je een herbruikbaar rietje schoon?

Hoe maak je een herbruikbaar rietje schoon?

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

Mensen die vaak smoothies of andere fancy drankjes maken, hebben vast wel gehoord van de geniale uitvinding: herbruikbare rietjes

Nee, je kan er niet zo lekker op kauwen als op een zacht plastic rietje, maar herbruikbare rietjes van metaal hebben veel andere voordelen.

In tegenstelling tot plastic of papieren rietjes, zorgen metalen rietjes voor minder milieuvervuiling. Lees hier alle voordelen van rvs rietjes.

Maar hoe maak je een herbruikbaar rietje schoon?

Rvs rietjes schoonmaken is niet moeilijk, maar sommige mensen maken het moeilijker dan het is. In mijn onderzoek kwam ik mensen tegen die dingen gebruiken zoals koffieprut, flosdraad, soda badjes en nog meer. Allemaal heel slim, maar overbodig lastig en tijdrovend.

De oplossing staat namelijk in een standaard keuken:  de vaatwasser.

Spoel je rietje af onder de kraan en doe ‘m in de afwasmachine. Het beste kan je jouw rietje in een rechtopstaande bestekbak doen. Dan worden ze goed schoon en heb je er geen omkijken naar.

In een liggende bestekla, worden jouw rietjes minder schoon. Je kan je rvs rietje ook op een staafje spiezen, waar normaal gesproken je borden tegen leunen.

Recyclebaar metalen rietje in smoothie
Photo by Sarah Gualtieri

Voordat ik uitleg hoe je jouw metalen rietje een extra grondige schoonmaakbeurt kan geven, even een opmerking. Ik gebruik mijn rietje dagelijks om water te drinken. Rvs rietjes die alleen in contact zijn gekomen met water, hoef je niet per se elke keer in de afwasmachine te stoppen (zolang niemand anders ‘m gebruikt).

Drink je echter sap, melk of een smoothie, dan moet je jouw rietje na gebruik even schoonspoelen en in de vaatwasser stoppen. Worden je roestvrij stalen rietjes nog niet goed schoon, dan is het tijd voor een grondige beurt.

Herbruikbare rietjes

Hoe maak je een herbruikbaar rietje grondig schoon zonder vaatwasser?

Wat je nodig hebt

Niet iedereen heeft een afwasmachine en soms is een handwas nodig. Eindeloos water door je rietje laten stromen natuurlijk geen goede oplossing. Bij metalen rietjes van Strawies krijg je altijd een schoonmaakborstel. 

Instructies:

  1. Spoel de binnenkant van je rietje schoon: Het beste is om je rietje na gebruik gelijk even schoon te spoelen, zodat er geen last hebt van hard geworden vuil. 
  2. Gebruik nu je borstel: doe een klein druppeltje afwasmiddel op de borstel en begin met schobben. Vergeet de opening van het rietje niet schoon te maken.
  3. Baking soda (optioneel): Zie je nog steeds aangekoekt vuil? Dip het borsteltje in een beetje bakpoeder of baking soda. Daarmee krijg je alles blinkend schoon.
  4. Afspoelen: Ben je klaar met schoonmaken? Spoel het rietje af onder de kraan en je bent klaar. Zo simpel is het.

Heb je net als ik last van een beetje OCD, dan kan je Strawies (metalen rietjes) uitkoken. Even in een pannetje met kokend water stoppen en je bent klaar.

Ik hoop dat je weer iets hebt geleerd. En vergeet niet regelmatig je rietjes te schobben Xx Lici

Ps, als je nog geen herbruikbare rietjes hebt, bekijk dan deze even.

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

2 reacties op “Hoe maak je een herbruikbaar rietje schoon?”

  1. Klinkt prima, maar werkt niet afdoende. Hier de binnenkant van meervoudig schoongemaakt metalen rietjes op macro gefotografeerd. Veel residu. Dus…geen rietjes gebruiken is het beste. Gaat al honderden jaren uitstekend.

  2. Ik gebruik jullie smoothie rietje voor in mijn vla (guilty pleasure haha). Het drinkt zo lekker. Na gebruik spoel ik ‘m meestal even af onder de kraan en dan is die wel redelijk schoon. Ik heb thuis een bestekla in de afwasmachine, dus geen rechtopstaande bestekbak. Maar ik ga zeker de tip proberen om het rietje op het borden rek te steken. Ben benieuwd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares