Plastic rietjes zijn slechter dan je denkt (5 redenen)

plastic rietjes

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

Wat is er mis met plastic rietjes? 

Plastic rietjes zijn goedkoop en maken je drankje extra lekker. Het is sinds de vorige eeuw een van de meest gebruikte producten ter wereld. Toch is niet alles koek en ei.

Er zijn goede redenen om de overstap te maken naar een duurzamer alternatief. (Bekijk bijvoorbeeld deze herbruikbare rietjes eens)

Maar wat is nou het probleem van zo’n klein stukje plastic? 

Lees hier 5 slechte eigenschappen van plastic rietjes. 

1. Dieren en vissen kunnen niet stoppen met plastic eten

Ik hoop van harte dat je niet de viral video hebt gezien over de schildpad die een rietje in z’n neuskanaal heeft vastzitten.

Erg pijnlijk om zoveel leed te zien. Desondanks is het filmpje meer dan 9 miljoen keer bekeken op YouTube. De video laat de (soms ernstige) gevolgen van plastic afval zien.

Maar waarom eten land- en zeedieren eten plastic afval?

Ten eerste omdat plastic er in hun ogen uitziet als voedsel. Een schildpad kan een plastic tas niet goed onderscheiden van een lekkere kwal. 

Daarnaast ruikt plastic ook als eten. Een nieuw onderzoek kwam erachter dat de tastebuds van vissen worden geactiveerd door de geur die plastic afstoot. Daarom heeft zwerfafval ernstige gevolgen op het dierenwelzijn. 

De feiten:

  • In 90% van de zeevogels wordt plastic afval aangetroffen
  • Plastic afval kost jaarlijks rond de 100.000 schildpadden en andere zeedieren het leven

2. Je drinkt microplastics 

Naast dat plastic rietjes een bedreiging zijn voor dierenwelzijn, zijn ze misschien ook niet zo goed voor jou (of je kinderen). Als je door plastic rietjes drinkt krijg je microplastics binnen. 

Het effect van microplastics op onze gezondheid is nog onbekend. 

In augustus 2019 heeft de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wetenschappers opgeroepen om de gevolgen op de volksgezondheid te onderzoeken. Tot uitkomsten beschikbaar zijn moeten we kritisch blijven. Wat microplastics op lange termijn met je lichaam doen weten we nog niet. 

Hier vind je roestvrij stalen rietjes waarmee je geen microplastic drinkt.

Foto door Chokniti Khongchum

Mmm lekker dat BPA

Daarnaast zit er BPA (Bisphenol A) in plastic rietjes. Dit is een chemische stof die wordt gebruikt als ‘bouw’ materiaal. Als je teveel BPA binnenkrijgt kan dit schadelijke gevolgen voor je gezondheid hebben. Wat de gezondheidsrisico’s precies zijn is een onderwerp van discussie onder deskundigen.

BPA is in verband gebracht met obesitas, ADHD, diabetes en prostaatkanker. Ook kan BPA het immuunsysteem van jonge kinderen aantasten. 

De EU heeft daarom strenge regels vastgesteld omtrent het gebruik van BPA in voedingsproducten. Zo mag de stof niet meer gebruikt worden in flesjes voor baby’s.

Wil je het zekere voor het onzeker nemen? Dan kan je roestvrij stalen rietjes bestellen.

Leestip: lees hier 21 voordelen van metalen rietjes >

3. Rietjes blijven 200+ jaar liggen

Shocking! Plastic rietjes zijn 1 van de top 5 gevonden voorwerpen op het strand. Het zwerft werkelijk overal rond. Onderzoek wijst uit dat er wereldwijd wel 8,3 miljard rietjes op het strand liggen. Voor hoelang? Waarschijnlijk 200+ jaar.

Plastic rietjes breken namelijk niet af in de natuur. Nadat ze 1-2 minuten zijn gebruikt blijven ze een eeuwigheid liggen. 

4. Niet recyclebaar

Plastic rietjes zijn niet te recyclen. Na gebruik moet je ze afdanken in de afvalbak. Plastic scheiding in Nederland geldt alleen voor verpakkingen. Plastic producten zijn restafval. 

Op afvalscheidingswijzer kan je precies zien welke voorwerpen kunnen worden gerecycled en welke niet.

Okee, niet te recyclen dus. Maar wat gebeurd er dan met plastic rietjes? In het juiste geval belanden ze in de afvalbak en worden vervolgens verbrand om energie mee op te wekken.

In het slechte geval komen de rietjes in de natuur en duurt het honderden jaren voordat ze zijn verdwenen.

Wil je weten welke rietjes je wel en niet kan recyclen? In dit artikel wordt het haarfijn uitgelegd.

Tip: Deze rvs rietjes kan je eeuwig hergebruiken en ook nog een recyclen.

5. Single-use-plastic

Foto credit: https://www.pexels.com/@catherinesheila

Plastic rietjes zijn gemaakt om weg te gooien. Gemiddeld gebruik je ‘m zo’n 2-5 minuten. Daarna kan je er niks meer mee. Vet zonde dus. Hoe vaker je een product kan gebruiken, hoe duurzamer.

Het Europees Parlement heeft daarom ingestemd voor een verbod op single-use-plastic. Dit betekend dat je vanaf 2021 geen plastic rietjes meer kan kopen.

Het beste en meest duurzame alternatief voor plastic zijn rietjes van metaal. Een Strawie kan je de rest van je leven gebruiken. Je hoeft nooit meer een nieuw rietje te kopen. Bekijk ze hier op strawies.com >

Wil je weten of een glazen, bamboe, rieten of metalen rietje beter bij je past? Lees dan alle voor- en nadelen.

Ik hoop dat je weer wat wijzer ben geworden! Ik in ieder geval wel xx Lici

P.s. Zou je dit willen delen met je vrienden of familie? Dat zou ik namelijk enorm waarderen.

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

1 reactie op “Plastic rietjes zijn slechter dan je denkt (5 redenen)”

  1. Jammer van de grote hoeveelheid fouten met betrekking tot de werkwoordsvormen (-d en -dt). Verder een interessant stukje tekst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares