Welke rietjes kan je recyclen? (McDonald’s voorbeeld)

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

In dit artikel leer je precies:

  • Welke rietjes je kan recyclen 
  • Hoe roestvrij stalen rietjes worden gerecycled
  • Wat voor rietjes biologisch afbreekbaar zijn
  • Welk rietje het meest milieuvriendelijk is

Geef je een zomers feestje met tropical cocktails? Wil jij je kinderen trakteren op verse limo met ijs? Een goed rietje is essentieel om een lekker drankje te serveren. 

Maar welke rietjes kunnen er gerecycled worden?

Kartonnen en plastic rietjes kunnen nauwelijk gerecycled worden. Metalen en glazen rietjes worden wel succesvol gerecycled. Het is echter een mythe dat een papieren rietje weer wordt hergebruikt in andere producten. 

Leestip: Kom erachter welk rietje het best bij jou past: glas, karton, riet of metaal >

Kunnen papieren rietjes gerecycled worden? 

Papier kun je recyclen, maar papieren rietjes worden vaak niet gerecycled.

Ik hoor je denken: ‘Waarom niet?’ 

Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn papieren rietjes vaak niet 100% van papier. Door papier kan je immers niet drinken. Daarom zijn ze waterafstotend gemaakt met behulp van chemicaliën.

Er is nog een andere reden waarom papieren rietjes niet gerecycled worden. Op veel plaatsen en evenementen is er geen mogelijkheid om papier te scheiden. Zo komt het rietje gewoon op de afvalberg terecht. 

Daarnaast kan je papieren rietje lang niet altijd in de papieren afvalbak. Op het station kun je bijvoorbeeld alleen kranten en magazines scheiden van ander afval. Een papieren rietje kan daar niet bij.

mcdonalds rietje en beker
Foto Credits: https://www.instagram.com/kelisantosph/

Voorbeeldje

Bij sommige McDonald’s in het buitenland zijn plastic rietjes vervangen voor papier. Goed he? Nou niet helemaal… 

De plastic rietjes werden eerst netjes gerecycled en kregen een tweede leven. De kartonnen rietjes zijn echter “te dik om gerecycled te worden”, volgens een medewerker. Mooi zonde dus.

Hoewel papier niet altijd gerecycled kan worden, zijn sommige rietjes wel biologisch afbreekbaar. Maar dit is niet altijd zo. Let dus goed op wat je in huis haalt. 

Kan je RVS rietjes recyclen? 

Roestvrij stalen rietjes zijn een groen product. Ze zijn namelijk 100% recyclebaar, doordat ze niet zijn gecoat met giftige chemicaliën. 

Leuk feitje: Roestvrij staal is een van de meest gerecyclede materialen ter wereld. Het wordt gescheiden van ander afval, en komt zo weer in nieuwe producten terecht. RVS bestaat o.a. uit de kostbare grondstoffen nikkel en chroom en daardoor is het winstgevend om te recyclen. 

Vandaag de dag bestaat ongeveer 60% van nieuw RVS uit gerecycled materiaal. Daarnaast worden bijproducten van het recycleproces in andere producten gebruikt.

Dus zelfs nadat jouw rietje een lang leven achter de rug heeft, leeft hij door in andere producten. Bekijk hier de mooiste metalen rietjes die er zijn.

Foto credit: https://www.instagram.com/mdamboldt/

Roestvrij staal in de natuur

Mocht roestvrij staal in de natuur terecht komen, dan vormt het geen bedreiging voor de grond of bodemwater. In tegenstelling tot plastic en karton, stoot RVS geen chemicaliën af in de natuur. Het erodeert niet en is dus helemaal veilig.

Kan je plastic rietjes recyclen?

Nee, plastic rietjes kunnen niet worden gerecycled. In Nederland worden alleen plastic verpakkingen gescheiden, producten niet. Plastic rietjes moet je afdanken via restafval. Weet je niet zeker of je plastic moet scheiden? Kijk even op de afvalscheidingswijzer >

Nadat je jouw plastic rietjes hebben weggegooid, worden ze verbrand om energie op te wekken. Maar als een plastic rietje in de natuur terecht komt, gaat dit ten koste van de dieren. Veel beesten slikken plastic door, denkende dat het eten is.

Worden glazen rietjes gerecycled?

Ja, glazen rietjes kunnen goed worden gerecycled. Je gooit ze simpelweg in de glasbak en krijgen dan een nieuw leven. Het grote voordeel van glazen rietjes is dat je ze tientallen jaren kunt gebruiken.

Conclusie

Plastic en papieren rietjes blijven lastig te recyclen. Een rietje dat je kan hergebruiken is een betere oplossing. Ga bijvoorbeeld voor glas of roestvrij staal.

Ik hoop dat jullie dit een leerzaam artikel vonden xx Lici

Glas, karton, of RVS? Laat me weten in de comments welke oplossing jouw het meest aanspreekt! Ik vind het leuk om wat van jullie te horen.

Deel dit artikel ook even met mensen in je vriendenkring of op social media. Ik ben benieuwd wat zij ervan vinden!

Foto credits: https://www.instagram.com/Chasingssuns/

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

2 reacties op “Welke rietjes kan je recyclen? (McDonald’s voorbeeld)”

  1. Ik vind met rietjes drinken vaak wel fijn, dus ik heb voor thuis een set RVS rietjes gekocht. Bij de pakjes van chocolademelk zitten papieren rietjes, dus die duw ik terug het pakje in als ik er klaar mee ben en wordt op deze manier mee gerecycled.

  2. Als het over recycling gaat, stel ik mijn vragen bij het nut van het product zelf. We hebben allemaal met rietjes gedronken. Maar als je het goed beschouwt, kun je je afvragen of een rietje wel een noodzakelijk product is. Ik bedoel maar: wat niet geproduceerd wordt, hoeft ook niet gerecycled te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares