Welk Rietje is het Beste? Bamboe, Glas, Metaal, Papier (Tip: deze niet)

Plastic rietjes

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

Rietjes kopen?

In dit artikel leer je:

 • Wat de voordelen zijn van elk soort rietje
 • Welke rietjes eigenlijk helemaal niet duurzaam zijn (shocking!)
 • Wat de nadelen zijn van elk soort rietje
 • Welk rietje het beste bij jou past
 • Nog veel meer

Laten we beginnen.


Ik: ‘Wat is het meest duurzame rietje?’

Jij: ‘Euhhh papier?’

Ik: ‘Dat zou je denken he?! maar…’ 

Duurzame rietjes zijn in opmars. Maar wat is het meest lekkere rietje, vraag je je af? Zonder vieze bijsmaak? En welke is het best voor de natuur?

Geen zorgen, ik leg je alle voordelen en nadelen haarfijn uit. Dan weet je precies welk rietje de beste look, smaak, en duurzaamheid heeft.

En niet elk rietje is zo duurzaam of goed voor het milieu als veel mensen claimen…

1. Papieren rietjes

‘Papieren rietjes zijn een no go’ zegt de ware rietjes fan. Ze worden zo slap als een muggenscheet na langer dan 5 seconden in je drinken te hebben gestaan. Je moet ook wel van de kartonsmaak houden als je voor papieren rietjes kiest… Daarnaast zijn ze niet zo milieu-vriendelijk als je zou denken:

Om een papieren rietje te maken moet je eerst een boom planten, dan omkappen, dan verpulveren en vervolgens in een buisje persen. Daarbij worden meer grondstoffen (meer co2) gebruikt dan bij het maken van plastic rietjes.

Daarnaast geldt lang niet voor elk papieren rietje dat ze biologisch afbreekbaar zijn. En je kan ze niet recyclen.

Papieren rietjes

Voordelen

 • Soms biologisch afbreekbaar
 • Minder schadelijk voor de natuur dan plastic

Nadelen

 • Wordt slap tijdens het drinken
 • Niet duurzaam: Verdwijnt in de prullenbak na één drankje
 • Kost veel grondstoffen en energie om te produceren
 • Vieze kartonsmaak aan je drinken
 • Duur vergeleken met herbruikbare rietjes
 • Slecht recyclebaar (lees hier waarom)

Conclusie

Papieren rietjes zijn wel een betere optie dan plastic, maar geen groene oplossing. Zelf wens ik ze m’n ergste vijand nog niet toe.

2. RVS rietjes

Roestvrij stalen (RVS) rietjes verleiden vele mensen met hun prachtige kleuren & duurzaamheid. Ze zijn onbreekbaar en gaan oneindig lang mee.

Goud, zilver, of oceanisch blauw? Metalen rietjes verblinden je ogen en zijn een echte no-brainer.

Met metalen rietjes maak je kinderen niet een beetje blij. Nee, je wordt hun nieuwe favoriet! Kinderen zijn gek op de glimmende buisjes waarmee ze reuzenbellen in de limo kunnen blazen. Okee, okee, volwassen vinden dat stiekem ook wel leuk… 

RVS rietjes zijn over het algemeen een geweldige keuze. Mensen maken bijna altijd wel een leuke opmerking wanneer je uit een cool metalen rietje drinkt. En ze willen gelijk het geheim ontrafelen waar je ze vandaan hebt.

Voordelen

Nadelen

 • Grondstoffen delven kost energie en middelen

Conclusie

In onze consumptiemaatschappij worden veel dingen gemaakt om slechts 1 keer te gebruiken. Daarna moet het de prullenbak in. 

RVS rietjes gaan echter heel lang mee en zijn daarom lekker duurzaam. Het kost meer energie en grondstoffen om een metalen rietje te maken dan een plastic rietje. Maar een metalen rietje gebruik je veel langer en is zoveel beter voor de natuur.

Wil je stijlvol design & een duurzaam, oerstevig rietje? Dan is een RVS rietje de optie waar je voor moet gaan.

3. Glazen rietjes

Net zoals RVS, zijn glazen rietjes bestand tegen hitte. Je kan ze gemakkelijk schoonmaken in de afwasmachine en zien er strak uit. Ze zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren of in transparant. Daarnaast gaan ze jaren en jarenlang mee, mits je ze niet laat vallen. Daardoor zijn ze misschien net even iets minder geschikt voor kinderen. Net zoals metalen rietjes, scoren glazen rietjes hoog op duurzaamheid.

Voordelen

 • Herbruikbaar: gaan lang mee, behalve als je ze laat vallen. Of als er stukjes afbreken in de afwasmachine.
 • Makkelijk schoon te houden
 • Hygiënisch: glazen rietjes zijn – net zoals rvs rietjes – antibacterieel

Nadelen

 • Kwetsbaarder dan metaal of bamboe
 • Minder geschikt voor kinderen
 • Niet laten vallen

Conclusie

Glazen rietjes scoren hoog in duurzaamheid omdat ze lang mee gaan. Ze zijn een degelijke optie voor oudere kinderen/volwassen. Ze gaan wel sneller kapot, maar kunnen terecht in de glasbak.  

4. Bamboe rietjes

Bamboe rietjes hebben die coole, natural look. Ze zijn 100% biologisch afbreekbaar en zijn daarom een fantastisch alternatief voor plastic rietjes. Bamboe rietjes zijn een goede keuze voor iemand die houdt van een biologische uitstraling.

Er zijn wel wat nadelen aan bamboe rietjes. Het grootste nadeel vind ik dat je een bijsmaakje krijgt aan je drinken. Je wilt dit zo graag mogelijk negeren, maar dit is lastiger dan gedacht. Met de tijd raak je er vast aan gewend en niet iedereen zal dit storend vinden.

Hoewel biologisch afbreekbaar, gaan bamboe rietjes minder lang mee dan glazen of metalen rietjes. Ze hebben ook meer onderhoud nodig en kunnen bijvoorbeeld niet in de afwasmachine.

Bamboo rietje

Voordelen

 • 100% natuurlijk afbreekbaar
 • Herbruikbaar: Bamboe rietjes kunnen een paar jaar meegaan, mits goed onderhouden
 • Prachtige organic look, hoewel niet iedereen het idee lekker vind

Nadelen

 • Moeilijker schoon te houden
 • Kan niet in de afwasmachine
 • Hebben een eigenaardig bijsmaak waar je aan moet wennen
 • Gaan minder lang mee dan glazen rietjes of RVS rietjes

Conclusie

Bamboe rietjes zijn cool, maar hebben een bijsmaak. Een goede optie voor iemand die houdt van een natuurlijke look. Ze zijn biologisch afbreekbaar maar gaan minder lang mee dan RVS rietjes.

5. Plastic rietjes

Plastic rietjes zijn goedkoop en makkelijk. Dat is waarom je bij McDonalds plastic rietjes krijgt (met een papieren omhulsel). Maar het plastic buisje is een verraderlijke vervuiler die dieren vaak de kop kost. Daarnaast zijn ze ontworpen om één keer gebruikt te worden, en daarom worden ze massaal gebruikt. 

Voordelen 

 • Goedkoop
 • Voegt geen smaak toe aan je drinken
 • Redelijk recyclebaar (maar gebeurd niet echt)

Lees hier waarom plastic rietjes slecht worden gerecycled

Nadelen

 • Bedreiging voor de natuur: Veel dieren zien plastic als eten. Lees er hier meer over>
 • Niet duurzaam: je kan ze maak 1 keer gebruiken
 • Stoot micro-plastics af in je drinken
Plastic rietjes

Conclusie

Plastic rietjes worden naast de prullenbak gegooid en verstoren daardoor de natuur. Het is dus een goed idee om duurzame rietjes aan te schaffen.

6. Rieten rietjes

Een rietje maken van een riet, geniaal idee! Rieten rietjes worden gemaakt van de stelen van tarwe. Een bijproduct wat nu dus nuttig wordt ingezet. Het enige probleem is dat ze vrij smal zijn, waardoor je harder moet zuigen (en daar wordt je moe van). Hoe dan ook: een goed alternatief voor plastic rietjes, maar zijn wel ontworpen om weg te gooien.

Voordelen

 • Biologisch afbreekbaar
 • Wordt niet slap: Ook niet bij hete drankjes

Nadelen

 • Niet herbruikbaar: Zijn ontworpen om weg te gooien
 • Kan sporen van gluten bevatten
 • Duur: kost veel geld vergeleken met een herbruikbaar rietje
 • Niet geschikt voor smoothies of dikkere dranken

Conclusie

Geef je een feestje en heb je tientallen rietjes nodig? Dan zijn rieten rietjes een goed idee. Voor langdurig gebruik raad ik toch aan om voor RVS, glas of bamboe te kiezen.

Ik hoop dat dit artikel leuk & leerzaam was voor je om te lezen. Heb je een vraag? Laat het me weten in de comments xxx Lici

P.s. stuur dit naar een vriend(in) die dit leuk vind om te lezen. Of deel dit op je socials <3 Lici

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

6 reacties op “Welk Rietje is het Beste? Bamboe, Glas, Metaal, Papier (Tip: deze niet)”

 1. Als je het mij vraagt scoort de plastic rietjes het hoogst in tegenstelling van metaal of glazen rietjes. waarom , omdat vele niet weten dat het bestaat. Lees ook voor het eerst. metalen rietjes. afgezien van Papieren rietjes, ja sorry maar ze zijn echter een no-go vooral voor kinderen. Die kauwen ze gewoon op als kauwgum en blijft er papier maché over. Kinderen van 2 tot 7 jaar kunnen zich erin verstikken / verslikken. dus betreft veiligheid van papieren rietjes zijn 0 Vraag mij sowieso af wie ze heeft uitgevonden. glazen rietjes, nouja moet je ze nou echt hebben?! ik kies toch echter voor nr 5 de plastic rietjes, aangezien deze nergens te verkrijgen zijn lopen ze wel storm op marktplaats. De eerste keuze die de meeste mensen zullen maken zijn de plastic rietjes omdat wij ermee zijn opgegroeit en niet beter weten dat ze de beste zijn, wanneer je ze gewoon netjes weg gooit geeft het geen schade aan de natuur. Heb gelukkig nog 1000 wegwerp plastic rietjes. Nog op tijd in kunnen slaan. Die papieren dinge hoef ik niet. Metalen , glas en bamboo dat zie ik meer voor luxe party’s aan en niet voor alle daags als je je kinderen wat te drinken geeft.

 2. Heel leuk en aardig maar nummer 5 is toch echt het beste misschien niet goed voor het milieu maar het drinkt veel fijner ik vindt dat papieren rietje gewoon piep
  Dit kan niet langer die papieren rietje moeten nu weg rotzooi

 3. Wanneer we echt iets voor het milieu willen doen, zijn grote veranderingen in onze manier van leven onvermijdelijk. Een van de vragen die je je zou kunnen stellen is, of we rietjes om te drinken wel nodig hebben. Rietjes van metaal of glas zijn natuurlijk een mooie ontwikkeling. Wat we echter niet gebruiken, hoeven we ook niet weg te gooien en hoeft ook niet gerecycled te worden.

 4. Voor mij RVS de nummer 1..Drinkt het lekkerst en geven een cocktail ook nog een leuke feestelijke uitstraling. Ik ben fan, word er altijd blij als ik er zo een in mijn drankje geserveerd krijg:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares