21 voordelen van metalen rietjes (100% herbruikbaar)

voordelen metalen rietjes

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

Metalen rietjes kopen of niet?

Na dit artikel weet je het zeker!

“Één rietje maakt niet zoveel uit” zeggen 8 miljard mensen…
De cijfers liegen er niet om, stranden worden wereldwijd vervuild door 8,3 miljard plastic rietjes.

Hoeveel tientallen miljarden rietjes zwerven er dan wel niet in de natuur?

Dit is de voornaamste reden om over te stappen op duurzame rietjes. Er zijn echter nog meer belangrijke redenen waarom mensen opeens gek zijn op metalen rietjes.

Lees alle 21 redenen waarom metalen rietjes de nieuwste hype zijn (of moeten worden). Nummer 5 en 13 had je vast niet zien aankomen…

1. Bescherming van zeedieren

Doordat plastic rietjes zo klein en licht zijn, belanden ze vaak niet in de afvalbak. Ondanks het kleine formaat zijn rietjes zeer verraderlijke vervuilers.

Kleine zeedieren raken er makkelijk in verstrikt en sterven een eenzame dood. Vissen slikken plastic afval door en lijden onder de chemicaliën van plastic in het water. 

Een bekend voorbeeld is het filmpje waarin een plastic rietje uit het neuskanaal van een zeeschildpad wordt verwijderd. Dit is helaas geen uitzondering. 

De schatting is dat er jaarlijks 100.000 zee zoogdieren en schildpadden sterven door plastic afval. Dat is dus zonder vissen en zeevogels mee te rekenen.

Kenmerkend voor het dierenleed dat plastic rietjes kunnen veroorzaken is de video van de schildpad met een rietje dat vastzit in het neuskanaal.

Onderzoekers van de Universiteit van Queensland (Australië) stellen dat zo’n 50% van de zeeschildpadden plastic in de maag heeft.

2. Jouw drankje smaakte nog nooit zo lekker

Eten met plastic bestek, je eten wordt er niet lekkerder van. Het is opmerkelijk dat we in Nederland nog wel massaal door een plastic buisje drinken, toch?

Volgens de wetenschap is drinken met metalen rietjes veel lekkerder in ieder geval. 

Uit onderzoek blijkt dat roestvrij staal geen metalen bijsmaak geeft. Je limo, iced coffee of green tea smaken een stuk lekkerder met een metalen rietje. Fancy cocktail bars stappen daarom massaal over op metalen rietjes.

3. 100% herbruikbaar voor de rest van je leven

Voor beginners, metalen rietjes zijn gemaakt van onbreekbaar roestvrij staal. Integendeel tot papieren of glazen rietjes gaan metalen rietjes je hele leven mee.

Ultra duurzaam dus!

Je kan er mee doen wat je wil maar ze zijn haast niet kapot te krijgen. Erg handig dus zeker als je nog spelende kinderen thuis hebt.

4. Makkelijk schoon te maken

Iedereen haat afwassen. Ik weet het, je kan wel huilen als dingen vies uit de vaatwasser komen. Maar maak je geen zorgen, want metalen rietjes kunnen gewoon in de vaatwasser. 

Behalve dat de rietjes in de vaatwasser kunnen, krijg je altijd een afwasborsteltje bij je rietjes. Dit geeft je de mogelijkheid om je rietje een extra schoonmaakbeurt te geven.

Je metalen rietje is dus net zo makkelijk schoon te maken als je andere keukenaccessoires.

5. Voorkom dierenleed

plastic rietjes op strand

In 90% van de zeevogels wordt plastic afval aangetroffen. Best wel absurd veel eigenlijk of niet? Dieren verteren plastic tot kleine stukjes, maar giftige afvalstoffen blijven achter in de darmen.

Iets wat een klein beetje bijdraagt aan de oplossing is zelf overstappen naar producten die je niet weggooit na één keer gebruikt te hebben. Een herbruikbaar rietje is in dat geval het meest duurzame alternatief. Want je kan ze 100% recyclen (zie punt #17)

6. Kinderen zijn er dol op

Kinderen zijn gek op rietjes bij hun drinken. Metalen rietjes kun je in de mooiste regenboogkleuren bestellen. Bekijk bijvoorbeeld dit bijzondere ‘Sea Dragon’ rietje. Leuker dan een neutraal bamboe rietje toch?

Metalen rietjes verblinden je ogen met goud, zilver of zelfs in alle kleuren van de regenboog. Kinderen vinden drinken met een rietje echt fantastisch. Reken er maar op dat ze hun glaasje melk netjes zullen leegdrinken!

7. Het hoort thuis in je keukenla

Trek je keukenla eens open. Waarschijnlijk zie je een hele verzameling bestek. 3 soorten lepels, speciale mesjes voor de kaas, en vorkjes voor bij de taart.

Maar wat jouw servies pas echt compleet zou maken is een mooie set rietjes. Want waarom zou je weggooi rietjes kopen wanneer je ook een prachtig setje kan krijgen?

Serieus, het kan het beste onderdeel worden van je servies:). Reken maar vast op veel complimentjes.

8. Het maakt je smoothie compleet

Smoothie met metalen rietje van Strawies
Foto credit: https://www.instagram.com/element5digital/

Je hebt net een lekkere smoothie gemaakt en je wilt het met een rietje gaan opdrinken, maar het rietje is te smal en dus te lastig om je smoothie ermee op te drinken. Gelukkig is dit alleen een probleem bij plastic rietjes.

Bij metalen rietjes heb je verschillende soorten en maten. Je hebt dus ook metalen rietjes die speciaal gemaakt zijn voor iets minder vloeibare drankjes, zoals smoothies en milkshakes. 

Het metalen rietje zorgt ervoor dat je zonder moeite je smoothie kan opdrinken en maakt dus je zelfgemaakte smoothie compleet. Bekijk bijvoorbeeld deze ‘Big Beluga’

9. Draagt een steentje bij aan het milieu

Je staat vast wel eens een keer stil bij vragen als “hoe kan ik een steentje bijdragen aan het milieu?” of “ben ik nu milieubewust bezig?” Ja, iedereen moet zijn bijdragen leveren om de natuur, dieren en je nakomelingen een toekomst te geven op deze aarde. 

In het nieuws komen vaak plaatjes van stranden voorbij die bezaaid zijn met plastic. Daarvan zijn de dieren vaak het directe slachtoffer.

Het duurt wel 200 jaar voordat een plastic rietje wordt afgebroken door de natuur, terwijl ze vaak maar 2 minuten worden gebruikt. Een herbruikbaar rietje is dus een makkelijk manier om minder single-use-plastic te gebruiken.

10. Goedkoop op lange termijn

De prijs valt heel erg mee als je erover nadenkt. Als je bedenkt dat de rietjes misschien wel 50 jaar meegaan is het echt een koopje. Net als bestek hoef je het bijna nooit te vervangen. 

Plastic of kartonnen rietjes daarentegen kan je bijna elke keer weggooien als je het gebruikt. Dus met de metalen rietjes bent u duurzaam bezig en zelfs nog veel goedkoper uit!

11. Tegen verkleuring van je voortanden

mooie glimlach
Foto Credit: https://www.instagram.com/marcelochagasfotografia/

Tanden verkleuren snel en zijn soms net even iets minder wit als we zouden willen…

Drink met een rietje.

Dit zorgt ervoor dat je tanden minder verkleuren als je frisdrank, sinaasappelsap, limonade, thee of koffie drinkt. Met een rietje komt drinken minder in aanraking met je tanden. De suikers kunnen je tanden daardoor niet beschadigen.

‘Minder gaatjes’ claimen sommige tandartsen. Maar rietjes bieden geen 100% bescherming. ‘Een goede mondverzorging is het belangrijkst’. Een ander voordeel van rietjes is dat je automatisch meer water drinkt (zie no.14) waardoor je tanden in betere conditie blijven.

12. BPA-vrij

BPA-vrij je hebt er vast wel eens van gehoord. Zo niet dan wordt het nu nog even kort maar krachtig uitgelegd. BPA is een chemische stof die in je eten of drinken terecht kan komen, doordat het in plastic flessen, verpakkingsmateriaal en blikjes zit. 

Als je teveel BPA binnen krijgt kan het schade brengen aan de lever, de nieren en het hormoonsysteem. Daarom is het erg belangrijk dat je niet teveel BPA binnen krijgt. Zeker op kinderen is de impact van BPA erg hoog.

Gelukkig hoef je daar bij metalen rietjes geen zorgen over te maken, want die zijn BPA-vrij. Roestvrij staal (RVS) wordt zelfs gebruikt om op een hygiënische manier water en voedsel op te slaan.

13. Je lippenstift blijft op je lippen

Foto credit: https://www.instagram.com/kaboompics/

Ja! Je ziet er onweerstaanbaar uit met je stralende zachte lippen. Maar zelfs de “niet-klevende” lippenstift laat een afdruk achter op je champagne glas. Ook Cola Light is je met zorg opgedane nieuwe look vijandig gezind.

Maar wat doe je eraan?

Om zorgeloos te kunnen genieten van je lippen, kun je het best door een rietje drinken heb ik me laten vertellen door model van Calvin Klein. Zo blijf je gehydrateerd zonder dat je lip-gloss wordt aangetast. Een gouden tip die ik nu standaard gebruik op classy avondjes.

14. Je blijft beter gehydrateerd

Gedurende de dag water drinken is een moeilijke opgave. Maar met een rietje is het zoveel makkelijker om die 2 liter naar binnen te krijgen. Steek een rietje in je glas en je zult merken dat je automatisch meer drinkt, zonder dat je er moeite in hoeft te stoppen.

Een waterfles met een tuitje drinkt ook erg lekker. Al worden die plastic buisjes vaak vies van binnen en zijn ze lastig schoon te maken.

15. Hygiënisch

Metalen rietjes zijn erg hygiënisch. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal wat het beste materiaal is om drinkwater schoon te houden (en maken). Roestvrij staal is antibacterieel en speelt een belangrijke rol in de nationale hygiëne. Waterleidingen en watertanks worden o.a. van RVS gemaakt.

RVS rietjes geven geen bijsmaak aan je drinken. Sterker nog, je drankje wordt nog lekkerder! Een andere belangrijke eigenschap is dat ze makkelijk schoon te maken zijn. Veel restaurants serveren drankjes daarom met metalen rietjes van Strawies.

16. Elegant

De perfecte Instagram foto. Een cocktail met fancy rietje erbij. Ja de metalen rietjes zien er elegant uit en zijn in veel kleuren beschikbaar. De zilveren kleur past bijvoorbeeld perfect bij je bestek. Of het cocktail rietje van 15 cm past perfect in jouw cocktailglas. Je kan zelf nog veel leukere combinaties maken met onze duurzame rietjes op https://strawies.com/

17. Recyclebaar

Het recyclen van je spullen is bijna vanzelfsprekend tegenwoordig. Toch zie je om je heen genoeg spullen waarbij het niet wordt gedaan. Oke, ik zal je even helpen. Denk aan bijvoorbeeld ballonnen, kartonnen bekers, plastic rietjes, waterflesjes, theezakjes en zo kan jij er nu vast nog veel meer opnoemen. 

Gelukkig hoef je metalen rietjes nooit weg te gooien, want ze zijn van zulke goede kwaliteit dat je er je hele leven mee kan doen.

Ontdekt hier welke rietjes je kunt recyclen en welke niet. En hoe McDonalds daarmee de fout is ingegaan.

18. Brengt jouw feestje naar een hoger niveau

Bij de jus d’orange of een cocktail hoort op jouw feestje natuurlijk een rietje. Met de feestelijke kleuren van de metalen rietjes breng je jouw feestje naar een hoger niveau. Het maakt jouw drankje compleet, sterker het geeft iets extra’s.

19. Horeca topper

Cafés, restaurants of cocktailbars stappen langzaam maar zeker over. Metalen rietjes zijn erg hip. Een drankje met een metalen rietje ziet er kwalitatiever uit, waardoor horecabazen meer geld voor hun drankjes kunnen vragen. De plastic rietjes worden steeds minder gebruikt.

Naast dat de metalen rietjes helpen om jouw drankje nog beter te verkopen, kan je er je hele leven plezier van hebben.

20. Voor hete en koude drankjes

Foto credit: https://www.instagram.com/pixabay/

Roestvrij staal is bestendig tegen extreme temperaturen. Perfect voor in je warme en koude drankjes dus.

21. Roestvrij staal

Roestvrij staal is een wondermateriaal. Het roest niet en heeft een extreem lange levensduur. Een metalen rietje is dus een goede investering.

Zelf rietjes kopen

Hey, ik hoop dat je van dit artikel hebt genoten! Wie van jou vrienden zou dit ook leuk vinden om te lezen?

Btw, wil je veilige, hygiënische en herbruikbare rietjes, kijk dan even op strawies.com

Xxxx Lici

Help mee het nieuws te verspreiden #strawies

1 reactie op “21 voordelen van metalen rietjes (100% herbruikbaar)”

  1. Drinken met (metalen) rietjes kan inderdaad helpen tegen verkleuring van je voortanden. Ik heb jarenlang gewerkt in een uitzendbureau voor tandartsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares