Misschien heb je de verschrikkelijke video gezien van een prachtige zeeschildpad met een plastic rietje in z’n neuskanaal. Het plastic rietje zit helemaal vast en een team van wetenschappers hebben de grootste moeite om het beestje te verlossen.
Maar wat is nou het hele verhaal achter de video?
Bekijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=4wH878t78bw
In 2015 reisde biologe Christine Figgener naar Costa Rica om zeeschildpadden te bestuderen voor haar proefschrift. Christine was met een team van wetenschappers op zee om gegevens te verzamelen over de voortplanting van zeeschildpadden. Maar er was iets raars aan de hand.
In de neus van een prachtige, 35 kilo zware zeeschildpad, ontdekten ze iets gruwelijks…
Op het eerste gezicht dachten de onderzoekers dat een parasiet of zeeworm zich in de neus van de schildpad had genesteld. Na een stukje van het object te hebben afgeknipt om te onderzoeken, kwamen ze erachter wat het ECHT was.
‘Is het een rietje? Zeg me alsjeblieft niet dat het een rietje is’ zei Christine met een stem vol ongeloof en walging.
Een plastic rietje van 10-12 cm zat vast in de neusholte van de schildpad en reikte helemaal tot in zijn keel. Dit maakte ademen lastig en tastte het reukvermogen aan. Dit is echter een van de belangrijkste hulpmiddelen van een schildpad of voedsel te kunnen vinden.
Leestip: Lees alle 21 voordelen van metalen rietjes en ontdek hier welke rietjes je kunt recyclen
‘Misschien heeft hij ook moeite gehad met eten’ zei Christine.
Collega-onderzoeker Nathan J. Robinson weet niet zeker hoelang de zeeschildpad met het ding rondzwom. ‘Het rietje zag er niet super nieuw uit, maar wie weet’.
Het onderzoeksteam had geen toestemming om de schildpad tijdelijk uit zijn habitat te halen om te kunnen opereren. ‘Daar zou een gevangenisstraf op staan’ zegt Christine.
Daarom besloten ze het zelf te doen. Met een tang haalden ze eerst een klein stukje van het rietje uit de neus, die inmiddels begon te bloeden.
Bekijk hier de mooiste rvs rietjes.
Onder verzet en doordringende geluiden van de schildpad, werd het hele rietje beetje bij beetje uit de neus getrokken. Dit gaat echter lastiger dan gehoopt. Het rietje zit vast in de neus. Met veel kracht wordt de schildpad in bedwang gehouden en gaat de operatie verder.
Centimeter voor centimeter plastic komen uit de neus van de zeeschildpad. Elke keer dat er met kracht wordt getrokken, doet de schildpad zijn ogen dicht om de pijn te verwerken. Het beestje lijdt zichtbaar.
Uiteindelijk schiet het hele rietje uit de neus en kan de schildpad weer vrij ademen.
‘We konden niet geloven wat we zojuist uit de schildpad hadden getrokken’ zei Christine.
Na het incident, voer het team in een twee uur durende boottocht in stilte terug naar de haven. ‘We hadden geen woorden, maar wisten dat we de video openbaar moesten maken’.
‘Als zeebioloog kom ik voortdurend plastic en vishaken tegen’ aldus Christine. ‘Helaas is dit mijn leven’. Door haar beroep heeft Christine veel zicht op de negatieve gevolgen van single-use-plastic. Daarom zet ze zich vurig in om mensen bewust te maken van het probleem.
‘Minstens één schildpad per nacht heeft een incident met vervuiling van de oceaan’ zegt Christine. ‘Dit is de reden dat we moeten stoppen met plastic rietjes’.
Metalen rietjes zijn een beter alternatief. Je kunt ze namelijk oneindig lang hergebruiken. Doe jij ook mee?
Xx Lici